2013-09-15_krstenje-sestog-djeteta-obitelji-Valcic

BISKUP KRSTIO ŠESTO DIJETE OBITELJI VALČIĆ
15. rujna 2013.
U nedjelju, 15. rujna požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu i krstio Doru, šesto dijete u obitelji Mirka i Ljubice Valčić. Pozdrav mu je uputio župnik Antun Prpić. Biskup je u uvodnoj riječi izrazio radost što može biti s vjernicima u Starom Petrovom Selu u dragoj prigodi krštenja šestog djeteta  obitelji Valčić te je kazao roditeljima: „Čestitam vam za opredjeljenje kojim ste prihvatili šesto dijete i posvjedočili kako se isplati žrtva ljubavi, ulaganje samih sebe u život jednog novog ljudskog bića. Hvala vam za to svjedočenje.“Biskup je u homiliji spomenuo kako agencije za istraživanje javnog mnijenja povremeno postavljaju građanima pitanje da li Hrvatska Vlada, napose glede gospodarstva ide pravim putem, te kazao da po najnovijim statistikama veliki postotak ljudi u Hrvatskoj ne vjeruje da Vlada ide dobrim putem. Istaknuo je da je to važno pitanje za našu sadašnjost i budućnost i da se treba ozbiljno zamisliti kamo ćemo stići putem kojim smo krenuli.

 

Ali je kazao kako se tvrdnja svetog pisca u današnjem ulomku iz Knjige Izlaska o narodu koji je krenuo krivim putem ne odnosi na gospodarsko pitanje, nego na put koji vodi čovjeka k punini života, postizanju smisla ili potonuću u besmisao i gubitak života. Klanjanje zlatnom teletu, služenje idolima, o kojem govori sveto čitanje, put je koji čovjeku oduzima slobodu i dostojanstvo, vodi u propast. Biskup je to pitanje povezao s Isusovom trostrukom prispodobom u evanđelju: O izgubljenoj drahmi, ovci i sinu. Spomenuo je da novac postiže svoj smisao kad je u rukama vlasnika koji ga ulaže za dobro, tako i ovca kad služi gospodaru za njegove potrebe, slično i čovjek kad služi onome za što ga je Bog pozvao u život. Istaknuo je da je Bog u čovjekov duh, u njegovu savjest utisnuo svojevrsni orijentir, pravilo života, deset zapovijedi slobode, te kad ide njihovim putem, kroči prema smislu i punini vlastitog života. Podsjetio je na riječi sv. Pavla Timoteju, kako nam je svima zajednički grijeh koji nam priječi živjeti punu slobodu i dostojanstvo te prispjeti k cilju i smislu svoga života, ali da nas Isus svojim moćnim sredstvom, praštanjem i milosrđem oslobađa od zarobljenosti, da smo u krštenju postali dionicima njegove slobode, opremljeni za put na kojem se ostvaruje smisao.


Biskup je naglasio kako se danas nameću različita životna opredjeljenja, posebno izazovna mladima, jer su često predstavljena kao lagani a ne pravi putovi, te ostavljaju čovjeka praznim i neispunjenim. Istaknuo je da nam u svjetlu Božje riječi valja provjeravati da li štujemo idole ili smo na Isusovu putu,  povezanom sa žrtvom.  Dodao je: „Prihvatiti ljubav i žrtvu, to je Isusov križ kojim se stiže k pobjedi uskrsnuća. Prihvatiti križ u braku i obitelji kroz opredjeljenje za brojnu djecu, to je križ na kojem se postiže ispunjenje i smisao. Usuditi se s Bogom žrtvovati i ljubiti, to je tvrd ali siguran put koji ne vodi u prazninu.“ Biskup je na kraju zahvalio supruzima Valčić što su pošli putem ljubav i križa, svrstali se među dragocjene hrvatske ljude koji doprinose smislu našeg zajedničkog postojanja.
Na svršetku svete Mise zahvalio je župniku Prpiću i svima koji s njime surađuju na izgradnji župnog zajedništva. Nakon toga susreo se s obitelji Valčić, porazgovorio s njezinim članovima o problemima koji prate njihov život, napose o posljedicama očeva gubitka radnog mjesta te djeci uručio darove a roditeljima novčanu pomoć.