2013-11-02_najava-misija-u-korizmi-2014

Župa svetog Antuna Padovanskog

STARO PETROVO SELO

Studeni 2013.

Poštovani župljani, sestre i braćo u Kristu Isusu!

Radujem se da mogu objaviti kako će se u našoj župi, u korizmenom vremenu 2014. godine, održati pučke misije. Predvodit će ih svećenici Družbe Isusove (Isusovci) od nedjelje 16. ožujka do nedjelje 23. ožujka. Želimo postići duhovnu obnovu kršćanskih obitelji i župne zajednice, želimo se s braćom i sestrama učvrstiti u vjeri, nadi i ljubavi, želimo biti povezani s našim Trojedinim Bogom.

Tkogod će zapitati što su misije?

To je izvanredni, crkveni skup vjernika župe, neponovljiv događaj Božjeg pohoda, izuzetan, sretan čas, dobra prigoda koju čovjek treba iskoristiti za željeni susret sa Bogom. Isus ne ulazi u naš život na silu; vrata našega srca trebaju mu se otvoriti iznutra. Misije su navještaj i slušanje Božje riječi, razmišljanjem nad njom, koja je jedina kadra probuditi savjest ljudi.

Misije nisu za nas vjernike svagdanji događaj, obična proslava nečega, ostatak tradicije koji smijemo zanemariti i dopustiti da prođe pored nas neopažen.

Zašto misije u župi i kome su namijenjene?

Održavaju se jer uvijek postoji opasnost da se kršćanska zajednica, kao i čovjek pojedinac, na životnom putovanju umori, izgubi povjerenje, da prestane moliti u obitelji, da izgubi vjeru u Božju pomoć te se preda zlu, nasilju, lažima, sebičnosti… Misije su namijenjene svim ljudima dobre volje, a napose onima koji žele više upoznati Isusa Krista i njegovo Evanđelje, koji žele da u njihovoj obitelji bude kao u kući Božjoj; onima koji su napustili kršćansku praksu a žele započeti novi život i traže kako se osloboditi zla; onima koji su u sumnji, nestalni u vjeri ili više ne vjeruju.

Misije su kao poziv Božji namijenjene svakom od nas.

Pučke misije imaju zajednički program, a mogući su i osobni susreti sa svećenikom. Obuhvaćaju sve staleže u župi: djecu i mladež, odrasle župljane, bračne parove, stare, bolesne i nemoćne osobe. U molitve uključujemo i naše pokojne za koje prikazujemo svetu misu.

Prvi dio misijskog tjedna ima pokornički karakter. Teme o kojima se govori pripremaju vjernike za susret s milosrdnim Ocem u sakramentu svete ispovijedi.

Drugi dio misijskog tjedna su slavlja.

U četvrtak stavljamo naglasak na Euharistiju i svećeništvo.

U petak častimo Kristov Križ te Presveto Srce Isusovo kojem izričemo posvetu. Misionari potiču vjernike na pobožnost prvih petaka.

Subotnjim slavljem častimo Gospu, obavljamo Posvetu Srcu Marijinu, te nakon večernje mise sudjelujemo u svečanoj procesiji s kipom Fatimske Gospe.

Sestre i braćo, ove su riječi uvod u misije, poziv i poticaj za sudjelovanje u njima. Molimo za uspjeh misija u našoj župi. Cjelovit raspored misijskog tjedna bit će objavljen u crkvi početkom korizme.

Pozdravljam vas željom da se odazovete Bogu i u misijama ga susretnete

Svemogući Bože, Ti ćeš našu župu na poseban način pohoditi po misijama. Neka budu na duhovnu korist i obraćenje vjernicima, onima koji su Te zaboravili ili Te lutajući traže.