2021-11-25-Poboznost-Blazenici-Juli-Ivanisevic-i-ostalim-Drinskim-mucenicama

Autorica Višnja Mikić

U župi sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu svake godine 25. studenog, na zemaljski rođendan blažene Jule Ivanišević počne pobožnost Blaženici i ostalim Drinskim mučenicama. Jula je rođena u Godinjakui krštena u staropetrovoselskoj crkvi sutradan poslije rođenja, 26. 11. 1893.g.

Ove godine program je počeo trodnevnicom i predstavljanjem knjige „Blažene Drinske mučenice – o desetoj obljetnici beatifikacije“.U župnoj crkvi sve je najprije pozdravio staropetrovoselski župnik, Ivan Nikolić, a o knjizi je govorila vicepostulatorica s. M. Ozana Krajačić iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, kojoj su pripadale i Drinske mučenice. Među ostalim je rekla kako „Svetost svijetli, tiho i ustrajno. Svijetli Crkvi i svijetu, svijetli svakom čovjeku, okrenutom prema dobru i Dobrome. Svetosti nije potrebno mnoštvo riječi da bi svijetlila. Tako se i svetost Blaženica ne kiti mnoštvom riječi, o njima se ne drže dugi govori niti se organiziraju značajni skupovi. Ipak, njihova svetost tiho i ustrajno svijetli u svoj svojoj snazi i čistoći. Njihova vjernost Kristu sve do mučeništva rasvjetljuje zemaljski hod svima koji ozbiljno žive svoj kršćanski poziv i teže za svetošću. O toj i takvoj svetosti govori, više slikom nego riječima, ova knjiga. Njezina svrha bila je na jednom mjestu sabrati veličanstveni događaj proglašenja blaženima Drinskih mučenica prije deset godina u Sarajevu, zatim zahvalna slavlja i događaje nakon beatifikacije i sve do danas. To je ona baština na koju je ukazao sv Ivan Pavao II u apostolskom pismu „Ulaskom u novo tisućljeće“, baština koju se ne smije rasuti već obvezuje na zahvalnost i nasljedovanje. Knjiga je poticaj da vjernije slijedimo Krista, svatko u svojim okolnostima i staležu, ali je i doprinos širenju glasa svetosti blaženica, među kojima je i s. Jula Ivanišević iz Godinjaka i staropetrovoselske župe“, rekla je među ostalim s. Ozana.

Knjigu su priredile s. Ozana Krajačić i s. Pia Herman, a izdavač je Provincija Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi.

Nakon predstavljanja knjige, svetu misu je slavio Dragan Hrgić, župnik župe sv Josipa u Slatini i dekan slatinskog dekanata u Požeškoj biskupiji. U koncelebraciji su bili mons Antun Prpić, nekadašnji staropetrovoselski župnik i domaći župnik Nikolić. Vrlo lijepo i skladno pjevali su crkveni zbor mladih „Julini“ i veliki crkveni zbor, oba iz Starog Petrovog Sela.

Istog dana, u župnom dvoru održan je kratki sastanak načelnika staropetrovoselske općine, Nikole Denisa, časnih sestara – predstavnica Družbe, zatim Tomislava Ivaniševića, predsjednika udruge „Bl. s. Jula Ivanišević“i župnika Ivana Nikolića. Kako nam je rekao Nikolić, u fazi je izrada idejnog rješenja za prostor u centru Godinjaka koje bi obuhvaćalo spomen-kuću bl.Jule, perivoj s kipom Blaženice i kapelicu posvećenu bl. Drinskim mučenicama. Načelnik je rekao kako će ovo poduprijeti općina određenim sredstvima iz proračuna, a u okviru svojih mogućnosti sve će pomoći i Družba Kćeri Božje ljubavi te članovi Udruge „Bl s. Jula Ivanišević“.

Sve što se planira i što bi se slijedećih godina radilo, bit će doprinos štovanju bl. Drinskih mučenica, a na osobit način bl. Jule, čije ime i mučenička smrt trebaju biti ponos župe i ovog kraja.

Drugog dana trodnevnice misu u St. Petrovom Selu slavi o. Mario Radman, župnik u Okučanima, trećeg dana Dražen Akmačić, župnik u Velikoj.

Završetak pobožnosti bl. Juli i susestrama, Drinskim mučenicama bit će 15. prosinca na dan njihove mučeničke smrti.